SVANENMÄRKTA LJUS


​Alla våra ljus är tillverkade i 100% stearin och uppfyller därutöver även Svanens kriterier för miljömärkning. Ett grundkriteria för att kunna miljömärka ljus, är att ljuset uppfyller den Europeiska Standarden för ljus. Dessutom måste den stearin som används ha sitt ursprung från animaliskt fett.

Historiskt sett men även vanligt idag, är att stearin är en mix av animaliskt och vegatabilskt förädlat fett. Men eftersom det vegetabiliska fettet hämtas från palmolja, och det faktum att det i vissa delar av världen skövlas regnskog för att plantera palmer för att kunna utvinna olja, är palmolja inte en möjlig produkt att miljöcertifiera. Så den stearin som våra ljus produceras med, kommer uteslutande från animaliskt fett (ister) som är en slaggprodukt från slakterier.

De färger vi använder oss av till våra ljus är också de certifierade av Svanen. Innehållet i dessa uppfyller alla de krav på miljöriktighet som ställs från Svanen och REACH.

MILJÖ ÄR FÖR OSS MER ÄN RÅVARA!


​Några exempel på detta är de åtgärder vi vidtagit för att på olika sätt minska miljöeffekterna från vår produktion:

1. Allt vårt stearin transporteras till oss i flytande form. På så sätt slipper vi tillföra energi för att åter smälta ner stearinet så att det blir flytande, vilket är ett måste för vår produktion.

2. Överblivet färgat material måste destrueras på något sätt. Tidigare har stora containers med detta material körts bort till återvinningsanläggningar. Kostsamt och onödigt miljöbelastande tyckte vi. Nu har vi istället kommit på ett sätt där vi använder överblivet material till att ersätta olja i vår värmepanna. Det var våra fantastiska tekninker som byggde om vår oljepanna till världens första (tror vi i alla fall!) stearinpanna! En stor miljöbesparing mot tidigare.

3. Våra stora kompressorer som tidigare stod utomhus eftersom de förde mycket oväsen, har nu flyttats in i vårt stora lager. De är nu ljudisolerade och tysta. Men fortfarande avger de samma värme som tidigare. Den värmen används nu till att värma upp hela vårt lager, till ingen extra kostnad. Även detta avsevärt mindre miljöbelastande.

Rädda världen lite grann varje dag


Det börjar bli bråttom att rädda världen! Algblomning och kemikalielarm - effekterna av vår konsumtion blir alltmer synliga. Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser och välja det som påverkar miljön, klimatet och hälsan minst. Att välja Svanenmärkt är ett enkelt sätt att rädda världen lite grann varje dag. #räddavärlden
svanen radda gs rgb1svanen radda gs rgb1
svanen radda gs rgb